Најкраћа молитва на свету може и планине да помери!


Псалам 50:

"Помилуј ме, Боже, по великој милости својој, и по обилју милосрђа свога очисти безакоње моје. Опери ме сасвим од безакоња мога, и од греха мога очисти ме, јер ја знам безакоње своје и грех је мој стално преда мном.

Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних, да се оправдаш у речима својим и да победиш кад ти суде. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја.

Јер гле, истину лјубиш, и јавлјаш ми незнано и тајно свемудрости своје. Покропи ме исопом, и очистићу се; опери ме, и бићу белји од снега. Дај ми да чујем радост и веселје, да се прену кости потрвене.

Одврати лице своје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце ми чисто саздај, Боже, и дух прав обнови у мени.

Не одбаци ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и непобожни ће се обратити Теби.

Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори усне моје, и уста ће моја казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, принео бих; за жртве палјенице не мариш.

Жртва Богу је дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће презрети. По благости својој, Господе, чини добро Сиону, нека се подигну зидови јерусалимски.

Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве палјенице; тада ће метати на жртвеник Твој теоце".

Уздај се у Бога и победићеш сваки проблем: Поучна прича оца Тадеја! Кад зло снађе вас и вашу породицу: Најкраћа молитва на свету може и планине да помери!

ЛеЗ 0010166


УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

четвртак, 11. фебруар 2016.

Поводом чланка "Недићу би судила и влада у Лондону" и - коментари

Аутор: Никола Белићсреда, 10.02.2016. у 22:05
Милан Недић врши смотру припадника Љотићевог добровољачког корпуса

 Да је рехабилитација Милана Недића процес коме је „тесна” судница Вишег суда у Београду, потврђују и реаговања јавности и медија после прекјучерашњег другог рочишта. Подносиоци захтева, потомци председника владе у време окупације Србије, извели су сведока Жарка Видовића. Овај припадник СКОЈ-а у Сарајеву дао је исказ како је организовао транспорт српских избеглица из Босне у Србију под Недићевом управом. Рекао је и да та управа није имала никаквих надлежности над логором Старо сајмиште, у који је интерниран после хапшења у мају 1942., пише београдска "Политика"„Југословенска влада га и јесте лишила генералског чина и вербално га осудила због сарадње са Немцима. Претпостављам да би му и званично судила, али не верујем да би био погубљен. Његова кривица би сигурно била одређена сразмерно делу. А уверен сам да се не би могло десити да изврши самоубиство, односно наводно самоубиство у затвору”, убеђен је Бојан Димитријевић који каже да „ни Слободан Јовановић ни остали у Лондону нису имали прецизну слику колико су трагична била дешавања овде”.
Да би Недићу било суђено чак и да је у Југославији рестаурирана предратна власт, верује и Милан Раданов који указује да је и данас „тек мањи део јавности спреман да подржи Недићеву рехабилитацију”.
– То заговарају маргиналне организације екстремне деснице, препознатљиве по расистичкој реторици и антицивилизацијским ставовима, затим једна непризната верска заједница настала одвајањем од СПЦ и ретки појединци попут Бојана Димитријевића”, указује Радановић.
Димитеријевић пак указује да не би требало прећутати да су се за време другог рочишта у предмету Недић пред Вишим судом окупили и екстремни левичари.
„Не бих коментарисао то што у 2016. години са било које стране људи имају тако острашћен приступ о догађајима од пре седам деценија”, закључује Димитријевић. 
...
     
"Интонација" листа "Политике" је препознатљива, очекивана; међутим у коментарима читалаца, потписаних псеудонимом, или пуним именом, има, чини нам се, много више тога него у самом чланку, што је опет добро за овај дуговечни лист. Од 32 објављена коментара, пробрали смо неколико, који потврђују ово о чему говоримо.
КОМЕНТАРИ (избор)
voja s. marjanovicпре око један сат
Pa, naravno, da bi Nedicu sudila i kraljevska vlada u Londonu, jer nikom normalnom nije sporno da je to bila kvinsliska vlada. Ali, ni Titova vlada mu nije sudila. Po nekim izvavama bivsih udbasa, on je bacen kroz prozor zgrade Udbe u kojoj je isledjivan. Dakle, Nedic je ubijen. Zasto? Na ovo pitanje niko izgleda ne zeli da odgovori. I jos jedno pitanje: Zasto Vojni arhiv, i pored dva zahteva suda, ne zeli da dosavi arhivu iz rada Nediceve vlade. Sta se krije u tojarhivi toliko opasno pa se ne `eli da se to javno sazna? Meni je ocigledano da se ne zeli da iznese istina da je dekovanjem Nediceve vlade vrlo brzo prestalo sa partizanskim akcijama, posle kojih su pretale i stravine nemacke represije. I jos nest: tada su iz Srbije bukvalno isterani parizani, pa je Srbija naredne godine provela u relativnom miru. Dovoljno je samo pogledati kao jeu to vremeziveo Beograd. Tu ni Tihi i Prle ne mogu da pomognu, mada danas cela Srbija veruje da su njihove akcije u Beogradu bile istinite.
*
MUDRI Đeneral M.Nedićпре око један сат
Svima koji osuđuju Đenerala M.Nedića, što je prihvatio mesto Premijera Vlade Srbije 1941. : Vojska Kraljevine Jugoslavije je pružila veličanstven otpor nemačkom napadu 6.aprila 1941., iako su odbranu države bojkotovali : domaći nacisti, komunisti, kukavice,... Komandant III Armije je bio Đeneral M.Nedić, koji se predao posle kapitulacije od strane Vlade u Londonu.. Đeneral M.Nedić nije podržao ideju odlaska u šume i gerilsku borbu (kao Pukovnik Mihailović) , jer je znao da će biti veliki žrtava Srba i svih civila, zbog jakih nacističkih ideja među susednim narodima, a i opasnosti od komunističkih avanturista i fanatika.. Prihvatio je mesto Premijera da bi sprečio nestajanje Srbije na mapi evropskih država (susedi bi je podelili), i da bi spasio Srbe od biološkog uništenja... Lako je biti hrabar kada si glup , ali je teško biti MUDAR kada si hrabar, što je bio Đeneral M.Nedić.
*
Beogradjanin Schwabenländleпре око један сат
Не знам шта је горе и погубније, читаоци који су доживели прање мозга за време комунистичке диктатуре у Србији, у Хрватској и Словенији није била тако жестока, или аутор који изгледа исто тако појма нема, или има поручен цланак. Господин Симеун вам је лепо описао како је било, тада. Српска влада у избеглиштву у Лондону је морала да аминује све шта је Вел. Британија тражила и захтевала, јер су били потпуно зависни од добре воље Черчила. Да, ген. Недић је гурнут кроз прозор, егсекутор се ваљда сетио ческе традиције. Мој је отац имао разговор са ген. Недићем, крајем 1943. године после репатријације из ратног заробљеништва. Недић му је понудио место у управи града , отац је био срески начелник у краљевини. Отац се захвалио, није смео да ради на таквом месту. Онда му је генерал рекао: " г.начелниче, ко год победи, ја ћу бити убијен " Ген. Михајловиђ је изведен у двориште затвора и на њега су пуштени изгладнели пси који су " обавили посао до краја ".
*
Тврткопре око један сат
Постоји једна закономерност ... што ја (мислим читалац) више говорим "оставите на миру и Недића и прошлост"- то се више закувава полемика чиме се намеће тема писања и о Недићу и о прошлости. Зато не знам ни да ли има смисла причати о овоме. За то је крива држава јер доноси "искључујуће - црно беле" пресуде . То помаже онима који хоће да друштени наратив буде оптерећен бескорисним темама. Недићу, по мени, треба дати орден за спашавање конкретних људи (тог и тог, тад и тад) - али га и јасно казнити због неспашавања конкретних људи (тог и тог, тад и тад) и сарадње са окупатором. Знате - неко може бити сјајан писац, али ђубре од човека. (нпр Црњански за Исидору Секулић) или генијалан писац а ђубре од новинара (Љоса за "Политику"). Од ове "једнодимензоналног" и коцкастог погледа на једног човека и на једно време ме заболи стомак као да сам јео некуване махунарке. Друштвено је некорисно је ову тему и овог човека извлачити из прошлости да би се поларизовали исључиви људи.
*
simeunпре 2 сата
Čudi me da niko ne spominje činjenicu da su, još od Aleksandra Velikog, pa i pre, na okupiranim područjima za upravljače postavljani najpoštovaniji domaći građani. Pa, nisu Nemci slučajno, za predsednika vlade, odredili NAJODLIKOVANIJEG srpskog đenerala!? Isto važi i za maršala Petena u Francuskoj. S druge strane, malo je poznato da je na đenerala Nedića više od pola godine vršen, nepodnošljiv, pritisak da prihvati to nezahvalno mesto. I, tek kad mu je nemački guverner za Srbiju (general kome sam zaboravio ime, uzgred plemić sa izuzetnim poštovanjem za đenerala) pokazao kartu kako će biti raskomadana Srbija, ako on, đeneral Nedić, ne prihvati mesto predsednika vlade, definitivno je slomljen! Elem, ako je neko, u okupiranoj Srbiji, morao biti predsednik okupacione vlade, A MORAO JE, onda je bolje što je to bio jedan ČASTAN I ČESTIT srpski đeneral, nego neki šljam, što ni Nemci nisu želeli. Flozofsko je pitanje što se ovakve pojave teško razumevaju, i još teže prihvataju, uvek i svugde.
*
Pravila ratovanjaпре око један сат
Odličan komentar. Za pametne dovoljno, a ovi drugi (neokomunisti, anarhisti i sl.) ionako nestaju sa političke scene, posle izbora.
*
Ivicaпре 2 сата
Na Pravnom fakultetu u Beogradu je 1991. godine održano prvo obnovljeno takmičenju u besedništvu i tom prilikom je pobedio Zoran Čvorović sa temom "Odbrana Milana Nedića". U žiriju su bila dva najuglednija profesora, današnji dekan Sima Avramović, čuveni profesor Rimskog prava Obrad Stanojević, kao i veliki glumac Ljuba Tadić.
*
Шумадинац пре 4 сата
Ако већ постоје непобитни докази против Недића нема ту много паметовања. Не бих се баш поносио овим претком. Неко написао "Прихватио се премијерског места да спаси Србију"...људи, хајде да будемо паметнији.
*
Gradski pekar пре 2 сата
Ti nisi Šumadinac, jer bi znao koliko je za biološki opstanak Srba bila opasna Hitlerova naredba streljati 100 Srba za 1 ubijenog Nemca, i 50 za ranjenog , a koja se najčešće primenjivala u Šumadiji, gde je svaki grad bio zavijen u crno posle hiljade streljanih sugrađana, zbog nekih "ratobornih" avanturista iz šume (bez obzira da li su Titini komunisti ili Dražini rojalisti) a koji su iz bezbedne zasede ubijali nemačke patrole, kurire, čuvare magacina,...
*
strajjaпре 8 сати
Svaka diskusija je BESPREDMETNA...Nedicu NIJE PRE neistpmisljenike)SUDJENO....on je mucki ubijen.Ako neko ne zeli rehabilitaciju(od cega od muckog ubistva)neka predlozi POSTHUMNO SUDJENJE I Nedecu I njegovim ubicama!!...Ako je bio saradnik okupatora,ako je proganjao komuniste(I oni su proganjali neistomisljenike),,I za vse ostalo nek mu se SUDI...ali da se otvore DOSIJEI ida se vidi cije su sve ruke krvave da ne kazem crvene.
*
Deda Djoleпре 11 сати
Naslov ovoga clanka je istinit : Milan Nedic bi u svakom slucaju bio sudjen, ali ne ubijen. Izbeglicka vlada u Londonu je bila do te mere pod uticajem Engleza, da je 12 sept 1944, mladi kralj Petar Karadjordjevic iz Londona izdao proglas narodima Jugoslavije da pristupe NOV i Marsalu Titu, ne pominjuci one koji su se 4 godine borili "za kralja i otadzbinu". Mozemo zamisliti kako je taj proglas delovao na one koji su se borili protiv komunista.
*
Narcis Zlatoustiпре 21 минут
Ah, ti “perverzni” englezi, dali azil izbeglickoj JU vladi, a posle ih teraju da izvrse obavezujuce odluke antifasisticke koalicije, umesto da podrze Nedica, Drazu i druge osvedocene saradnike prijaelja njihovih neprijatelja. Perfidni englizi obesili su svog kvislinga ‘Lord Haw-Haw’, cija je krivica bila sto je preko radia pozivao gradjane da se ne bore protiv nemaca. Za njih je poziv na pasivnost ‘Act of Collaboration’. Zarobljeni um antikomuniste B. Dimitrijevica, koji se u TV programu na pominjanje cetnickog klanja u Vranicu, cinicno smejao, ne zna da na Kipru, clanici EU, komunisti putem izbora dolaze na vlast, sto je za Brisel prihvatljivo i sa njim normalno rade i saradjuju. To nije bio slucaj sa Austrijom, kada je pobedio lider ‘Freedom party’, Jorg Haider, posle cega su im uvedene sankcije, pa se nezeljeni kandidat sam povukao. A sta tek reci na to da je popularni predsednik Italije Djordjo Napolitano, bio poslednji sekretar komunisticke partije Italije.
*
Boraпре 12 сати
G. Radanovic izgleda ne poznaje cinjenicu da su Romi nastanjeni u Srbiji bili tretirani kao gradjani Srbije, prvo. Oni jesu bili hapseni i odvodjeni, ali ne u logore i smrt nego kao inernirci, radna snaga potrebna na nemackim farmama i fabrikama. Pod istim uslovima su odvodjene i desetine hiljade Srba, 'na rad u Nemacku', veliki broj njih se vratio u Srbiju posle rata, mnogi produzili na zapad sa svojim nemackim zenama. Jugoslovenski Romi koji su bili istrebljivani u nacistickim konc-logorima su oni koje je rat zatekao u pavelicevoj NDH (u kojoj su se nemacki rasni zakoni doslovno primenjivali). Pored toga, stavljanje slovenskih naroda u grupu onih koje je Hitler "hteo da istrebi", je pogresno. U ostalom njegov veliki saveznicki Hrvatski narod je slovenskog porekla. Slovenima je kao inferijornima bilo namenjeno visegeneracijsko dokazivanje, 'unapredjivanje' kroz sluzenje nemackoj rasi, kroz disciplinu, rad i ratove, ne bi li eventualno dokazali svoju jednakost sa nemackom rasom.
*
M. Borićпре 11 сати
Grešite, Boro. Uzmite knjigu istoričara Milovana Pisarrija: "Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta" (2014), imate je u pdf-u na internetu. Videćete da su Romi o kojima govori Radanović zaista hapšeni od žandarmerije i sprovođeni u logor u Topovskim šupama u Beogradu - koji su držali Nemci. Potom su odvođeni na streljanje od strane Nemaca. Romi ubijeni decembra 1941. u Leskovcu uopšte nisu bili u logoru. Streljani su dan nakon hapšenja, njih oko 300, kako tačno kaže Radanović. Dakle, nije reč o Romima koji su odvođeni u Nemačku, kako vi tvrdite, kao nekakva radna snaga, već o ljudima koji su streljani od Nemaca, a prethodno uhapšeni od Nemaca, samo zato što su bili Romi.
*
Zorka.Papadopolosпре 11 сати
Sto se rada u Nemackoj tice, za vreme okupacije, citala sam u `Obnovi' iz 1941/2 oglase kojima su Nemci pozivali nase gradjane da se dobrovoljno jave kao radnici u Nemackoj, zagarantovan im je bio prevoz i zarada, koju su mogli i preko banke da posalju u Srbiju svojoj rodbini. Cak sam poznavala nekoga ko se na takav oglas javio (u medjuvremenu preminuo). Moj otac je poslat (ne dobrovoljno) na rad u rudniku u Boru, imam njegove fotografije odande. Jedan od njegovih prijatelja sa rada u Boru je bio i Vojin Ognjenovic, kasnije director `Inse', sad zivi u Kaliforniji sa svojom decom. Ni moj otac ni kum-Voja nisu bili ni Jevreji ni Cigani. Nije mi poznato da li im je za rad u Boru bilo placeno, ali sigurno znam da tamo nisu otisli dobrovoljno :)
*
Svako vreme ima svoja pravilaпре 12 сати
Sramota je za srpsku nacionalnu inteligenciju koja ćuti, što se ovako neargumentovano i neobjektivno ocenjuje rad M.Nedića (Premijera Srbije u vreme kada je bila pod okupacijom Nemačke), a koji se prihvatio to mesto, da bi mogao da spasi Srbiju i Srbe od GENOCIDA koji je pretio, kako zbog hrvatskih, mađarskih i albanskih nacista , tako i zbog akcija ratrobornih komunista i četnika, zbog čijih surovih akcija je Hitler doneo naredbu : streljati 100 Srba za 1 ubijenog Nemca i 50 za ranjenog...
     ...  и тако даље, и томе слично...

Нема коментара:

Популарни постови

ИЗ СЕНКЕ