СОФИЈА - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Софији да би евентуално ланчано затварање граница за мигранте на горњем току западно-балканске руте створило опасну ситуацију за Србију и читав регион и поновио да Србија не може да дозволи да се претвори у сабирни центар нити може да прими мигранте који су прешли преко њене територије, а нису добили азил у ЕУ.

"Без обзира на сво разумевање и емпатију које имамо према мигрантима, ми не можемо дозволити да се Република Србија претвори у својеврсни сабирни центар за мигранте. Србија такође није у могућности да прими назад мигранте који су транзитирали преко наше територије, а нису добили азил у ЕУ, јер за то немамо нити капацитета нити средстава нити смо прва земља уласка", рекао је Дачић на неформалном састанку министара спољних послова Процеса сарадње у Југоисточној Европи.

Обраћајући се учесницима састанка на којем би данас требало да буде усвојена заједничка изјава о суочавању са мигрантском кризом, Дачић је упозорио да развој ситуације указује на могућност да "актуелни светски талас миграција, потенцијално, преко Балкана и Медитерана, може у правцу ЕУ да покрене и неколико милиона миграната".Он је казао да Србија, иако је транзитна земља на мигрантском путу, трпи притиске као и чланице ЕУ и да се досадашњим поступањем показала као кредибилан партнер ЕУ.

Дачић је поновио да чланство у ЕУ остаје главни спољнополитички циљ Србије и изразио наду да ће током 2016. године Србија "знатно убрзати преговарачки процес и кренути у отварање преговарачких поглавља која имају велики значај за процес реформи и јачање владавине права – пре свега поглавља 23 и 24".

Шеф српске дипломатије оценио је да је политика проширења један од најзначајнијих инструмената ЕУ, не само за обезбеђивање стабилности региона и његов даљи економски просперитет, већ и за обезбеђивање стабилности и безбедности читаве ЕУ.

Због тога је, како је додао, од посебног значаја заједничко ангажовање учесница СЕЕЦП ради позиционирања према институцијама ЕУ, као и ради формирања позитивног имиџа региона у целини и одржавања питања од интереса за регион у фокусу ЕУ.

У том контексту, веома је важна улога држава које су чланице ЕУ, јер оне могу дати значајан допринос процесу приближавања и прикључења читавог региона ЕУ, нагласио је Дачић на неформалном састанку шефова дипломатја СЕЕЦП.

Поред шефа бугарске дипломатије Данијела Митова, који је домаћин скупа, на састанку учествују и министри спољних послова Црне Горе Игор Лукшић, Албаније Дитмир Бушати, БиХ Игор Црнадак, Македоније Никола Попоски, Румуније Лазар Команеску, као и косовска министарка Едита Тахири.

На састанку учествују и заменици министара спољних послова Грчке, Хрватске, Турске и Молдавије као и државни секретар Словеније, представници Европске комисије и генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић.