НАКОН што је недавно постао амбасадор Црне Горе у Немачкој, а и пошто се превише приклонио британској масонерији, наш старешина др Ранко Вујачић је увео политику у масонерију, што је нашим уставом најстроже забрањено. Почео је као велики мајстор Србије да ради против наше земље. Било би зато поштено да се др Вујачић достојанствено повуче са места старешине Регуларне велике ложе Србије и са функције великог мајстора Србије.
Ово су, укратко, главне примедбе и предлози чланова Великог већа највеће српске масонске организације РВЛС, који су током прошле недеље осам сати расправљали о иницијативи да се смени њихов старешина др Ранко Вујачић. Он је на овај положај изабран у јуну 2012. године, али се, какоданас тврди већина српских масона, Вујачић показао као слободни зидар који крши основна правила овог братства.
- Када је изабран за великог мајстора РВЛС, обећао је да ће проводити време у Београду, посећивати масонске ложе широм Србије и помагати у оснивању нових ложа како би се доброчинство наших масона ширило. Требало је изградили домове за незбринуту децу, школовати сиромашне ђаке и помоћи људима у невољи. Обавезао се да ће изградити "братски масонски ланац", како у Србији и региону, тако и на међународном плану. То је делимично урадио, јер није био довољно присутан у Београду и Србији, али јесте у свету, где је градио своју политичку каријеру - критикују српски масони свог старешину, који данас живи у Берлину као црногорски амбасадор и не оглашава се на ове примедбе.
Његови критичари из Великог већа РСЛВ тврде да је др Вујачић последњих година правећи своју светску политичку каријеру радио најмање за Србију, коју је представљао као велики мајстор, а највише за Црну Гору и посебно за Велику Британију. Реч је о три државе и три интересне групе.
ЛОЖА НА КОСМЕТУКАО старешина РВЛС др Вујачић је недавно отворио прву српску масонску ложу на Космету. Том чину је присуствовао и енглески масон Хасу Ћошу, што говори о политичкој ноти овог догађаја. Масонима у РВЛС је нејасно ко је старешина масонске ложе на Космету и како она функционише.
- Добио је српски дипломатски пасош да би се бавио политиком, али никада нам није рекао шта је то радио као политичар за државу Србију. Када је добио пасош Црне Горе, постао је политички заступник Мила Ђукановића у Немачкој и свету. Као црногорски амбасадор, али и као највиши српски масон, др Вујачић је вероватно принуђен да призна тзв. независно Косово, јер га је признала Црна Гора. И напокон, Вујачић је српску масонерију подредио утицају слободних зидара из Велике Британије, чиме је опет увео политику у масонерију - сматрају поједини слободни зидари из Србије.
Они оштрији критичари великог мајстора Србије усуђују се да тврде да је др Ранко Вујачић заправо британски човек!? За ту тврдњу понудили су следећу причу:
- Вујачић је постао масон 1998. године, када је примљен у британску ложу Хајгет у Лондону. Њени чланови су утицајни Британци, међу којима је масон Хасу Ћошу постао Вујачићев асистент. Ћошу је снажно лобирао да др Вујачић постане старешина РВЛС и велики мајстор Србије. После тога Ћошу је примљен за члана једне ложе у Србији и често посећује Београд.
Обред слободних зидара у Београду
Масони највеће српске обедијенције признају да је бити члан Уједињене велике сложе Енглеске велика част. Међутим, они тврде да је као енглески масон у Србији, др Вујачић у суштини више окренут ка енглеској масонерији.
ТИШИНА
ЧЛАНОВИ највеће српске велике ложе РВЛС су очекивали да ће им се обрати њихов старешина др Ранко Вујачић. Велики мајстор је само поручио да ће упутити захтев Великом већу РВЛС да се повуче са места старешине и великог мајстора. Многи масони о томе нису хтели да се изјасне. О повлачењу или избацивању великог мајстора из Регуларне велике ложе Србије биће речи на наредној седници Великог већа српских масона.