Најкраћа молитва на свету може и планине да помери!


Псалам 50:

"Помилуј ме, Боже, по великој милости својој, и по обилју милосрђа свога очисти безакоње моје. Опери ме сасвим од безакоња мога, и од греха мога очисти ме, јер ја знам безакоње своје и грех је мој стално преда мном.

Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних, да се оправдаш у речима својим и да победиш кад ти суде. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја.

Јер гле, истину лјубиш, и јавлјаш ми незнано и тајно свемудрости своје. Покропи ме исопом, и очистићу се; опери ме, и бићу белји од снега. Дај ми да чујем радост и веселје, да се прену кости потрвене.

Одврати лице своје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце ми чисто саздај, Боже, и дух прав обнови у мени.

Не одбаци ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и непобожни ће се обратити Теби.

Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори усне моје, и уста ће моја казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, принео бих; за жртве палјенице не мариш.

Жртва Богу је дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће презрети. По благости својој, Господе, чини добро Сиону, нека се подигну зидови јерусалимски.

Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве палјенице; тада ће метати на жртвеник Твој теоце".

Уздај се у Бога и победићеш сваки проблем: Поучна прича оца Тадеја! Кад зло снађе вас и вашу породицу: Најкраћа молитва на свету може и планине да помери!

ЛеЗ 0010166


УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

петак, 4. март 2016.

Предизборне ујдурме, или Бал вампира (1)





______________________________

ТИТОВ УНУК ЈОШКА БРОЗ – ИЗБОР ИЗ ШТАМПЕ И ДРУГИХ МЕДИЈА

ЖИВИМ КАО ПАС НА УЛИЦИ, НЕМАМ ПРЕБИЈЕНЕ ПАРЕ, "МОЛИМ" ЗА ПАРЧЕ ХЛЕБА! Крик Титовог унука запалио је Балкан

- Живим од 18.000 динара пензије, имам ћерку од 10 година, за коју плаћам алиментацију и 2.800 динара за њене часове француског. Женам ме је тотално упропастила, паре потрошила, кола продала, све ствари однела, тако да сам малтене остао на улици - каже унук Јосипа Броза Тита
Јосип Јошка Броз, унук доживотног председника СФРЈ, тврди да је његова Комунистичка партија све јача, те да ће на наредне изборе изаћи са Социјалистичком партијом Србије, којој доноси више гласова но што им је однео ПУПС.

– Живим како морам. У стану не укључујем грејање, возим се аутобусом, људи ме часте, позову на ручак, а мени не треба дневно пет оброка, довољан је и један. Али кога уопште интересује што сада живим као пас.
– Живим од 18.000 динара пензије, имам ћерку од 10 година, за коју плаћам алиментацију и 2.800 динара за њене часове француског. Женам ме је тотално упропастила, паре потрошила, кола продала, све ствари однела, тако да сам малтене остао на улици. Направила ми је аферу због наводног насиља у породици, па ми је полиција одузела оружје од деде. После су ми из стана нестали и сат и прстен од Тита.
Јошка Броз каже да је Голи оток направљен за “преваспитавање” и да оно што се тамо догађало није стизало до Тита?!
.... – Драгољуб Мићуновић прича да је био на Голом отоку, али нека каже шта је био тамо. Био је сарадник Службе.

Према његовим речима Јованка Броз знала је све о Титу, а све приче о њој су чисте лажи.
– Није хтела да га туче, није хтела да га убије, да се бори за власт… Она је само њему преносила шта се чује са стране и зато ју је требало склонити. Знам да њени записи постоје, она је ноћима нешто куцала, а не зна се где је то завршило. Објављивањем њених мемоара чула би се права истина.

*
Данас се навршава 25 година од одржавања ванредног 14. Конгреса Савеза Комуниста Југославије (СКЈ), посљедњег конгреса тадашњег владајућег СКЈ, током којег се распао СКЈ, и након политичких превирања у тој организацији формално почео распад бивше Социјалистичке Федеративне Ррепублике Југославије.
Током два дана конгреса у београдском Сава центру, од 20. до 22. јануара, дошло је до оштрих расправа, прво између представника делегата из Словеније и Србије, а затим и делегата из Хрватске, БиХ и Македоније са делегатима из Србије, предвођених Слободаном Милошевићем.
Полемика је вођена због неслагања делегата из поменутих република о будућем начину организације СКЈ. Док је Милошевић предлагао унитарну СКЈ и Југославију, Словенци су предлагали конфедерализирање државе и искључивање могућности прегласавања од стране већине делегата. Након два дана расправе, конгрес су напустили делегати из Словеније, затим Хрватске, БиХ и Македоније. У сали су практично остали делегати из Србије и Црне Горе који су подржавали политику Слободана Милошевића.
Предсједник Комунистичке партије (КП) у Србији данас, унук Јосипа Броза Тита, Јошка Броз је, говорећи о том догађају за Анадолу Агенцy, истакао да је циљ распада СКЈ био распад СФРЈ и све оно што се касније догађало. Према његовим ријечима, постојало је неразумијевање између република и тада су сви хтјели да буду “други Тито”, али да то нису могли.
“Тадашња власт је кренула на разбијање комуниста, па је направљено 7-8 комунистичких партија које су свака за себе радиле. Нису могли да се уједине, неки су били уз власт, неки против власти. Циљ разбијања КПЈ је био да се уништи све оно што је остало из оног времена”, рекао је Броз у разговору за АА.Он сматра да је распад припреман и изрежиран изван Југославије прије 1980. године (година Титове смрти).
“Чекало се да Тито оде са политичке сцене и да се крене у разбијање Југославије. Да се направи више мањих република и гдје би свако од ових држава које су направљене имао своју интересну сферу. Тако је учињено”, констатовао је он, додајући да они који су учествовали у распаду СФРЈ понаособ су били задужени за сваку од република.
Милошевић преузео имовину СКЈ да би формирао СПС
Упитан ко је првенствено имао најзначајнију улогу у разбијању СКЈ, Броз истиче да су, одмах након разбијања СКЈ, настали Социјалистичка партија Србије (СПС) Слободана Милошевића и Југословенска левица (ЈУЛ) предвођена Милошевићевом супругом Миром Марковић.
“СПС је имала циљ и преузела је имовину СКЈ, комунистима су оставили смо идеале, а имовину су преузели без икаквог правног основа. Били су на власти и могли су да донесу одлуку да су они насљедници СК иако то ни у једном закону не би могло да буде”, наводи Броз.Према његовом мишљењу, тадашња ЈНА је могла да спријечи распад партије и земље, али то није урађено због тога што је распад припреман раније у водећим структурама како би ЈНА остала пасивна.
“Вође у ЈНА нису имале слуха да то на вријеме рашчисте и да напримјер направе државни удар и поставе предсједника државе, а не да буде предсједништво како је онда било. Да се све спријечи на вријеме. Много фактора извана је утјецало на људе који су били у врху армије и уопште у државним структурама“, сматра Броз.
 Борба за бољи живот
Указујући на чињеницу да је након распада СКЈ, у Србији бивало 12 комунистичких партија и да су се прави комунисти одвојили од „комуњара“, Броз каже да су циљеви те странке остали исти и обједињавање свих љевичарских снага, не само унутар Србије него и бивше Југославије и Европе.
“Одржали смо Први конгрес. Почињемо борбу за један бољи живот народа и економски програм који би одговорао. Морамо да све прилагодимо данашњим условима гдје је много промијењено. Почевши од приватизације. Знајући какве је грешке СК имао, да не поновимао, а све што је било добро да примењујемо и данас”, закључио је Титов унук, поручивши да се странка на чијем је челу бори против мијењања хисторије и за поштивање тековина револуције.
*
ВАСКРСАО МАРШАЛОВ УНУК
БРОЗ КОД СОЦИЈАЛИСТА Дачић: Титов дух долази у СПС!
БЕОГРАД - Броз се враћа у политику. Социјалисти ће за изборе добити појачање - на њиховој листи ће се наћи и Јошка Броз, унук доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза Тита.

Како тврди извор Курира, Дачић и лидер странке Комунистичка партија - Јошка Броз требало би ове недеље да седну за исти сто и утаначе све детаље о сарадњи.
- Процене су да би СПС имао користи од такве идеје и да ће им то донети додатне гласове. Нису још утаначени сви детаљи, рецимо који ће на листи бити Броз - каже извор Курира из СПС.

Комунисти у души

Ову информацију потврдио нам је и лидер СПС Ивица Дачић.
- СПС је наследник комунистичке партије. Није мени због Јошке, већ због Тита. Хоћу да наши гласачи ту сарадњу схвате као наставак Титове политике у СПС, да вратимо његов дух - прокоментарисао је шеф дипломатије за Курир.

Нешто речитији био је Јошка Броз, који је са узбуђењем говорио о томе шта га је све спојило са социјалистима.
- Многи чланови СПС били су чланови комунистичке партије. На Јованкиној сахрани Дачић ми је рекао: „Ми смо једно те исто.“ Ако јесмо, зашто онда да се не боримо за бољу Србију заједно? Сами да пређемо цензус не можемо, а дуго смо размишљали и схватили да је СПС једина странка која нам је по програму блиска. Већ смо по Србији почели кампању за њих. Није СПС као Левица Србије, они једно причају, а друго раде. Хоћемо да се боримо заједно, а онда, ако уђемо у парламент, и да раскрстимо са историјским поделама на наше и њихове и наставимо даље - каже Броз.

У пакету с Брозом, иначе, долазе и Покрет за толеранцију, али и Синдикат пензионера.
- Уз нас су и пензионери, гласачка машинерија која може да нам помогне. Ми имамо око 80.000 чланова и још толико симпатизера, Синдикат пензионера 300.000 чланова, Покрет за толеранцију исто има око 80.000 чланова. ПУПС говори да се бори за пензионере, а гласа за смањење пензија. Па бар да су били уздржани - критикује Броз.

С Мрком прави стратегију

Каже и да је већ смислио тактику с Мркоњићем.
- С Мрком сам се састао пре неки дан, баш смо се лепо испричали. Он је рекао да све што смо изградили, изградили смо у време комуниста. Зато смо испланирали да у кампањи обиђемо фабрике и да покажемо да се у то време све то саградило, а онда су ови што су дошли после то порушили - планира Броз.

Уредник НСПМ Ðорђе Вукадиновић оцењује да би Јошка Броз могао да донесе корист СПС.
- Без обзира на ризик, корист се огледа у томе што ће код одређених бирача имати позитивну асоцијацију, не на Тита, већ на време у које је владао, а којег се сви сећају као времена благостања - сматра Вукадиновић.

Додаје и да то неће бити једина корист.
- Такође, он ће помоћи да СПС поврати идеолошку боју коју је у великој мери изгубио ових година - закључује Вукадиновић.


*
Броз: Држава ми је узела све
Нисам од деде пуно тога наслиједио. Држава је све покрала. Живим од пензије, 18.000 динара (око 285 КМ). Боље рећи, животарим, и гледам како из дана у дан народ пати и све пропада. Не само у Србији него у свим републикама бивше Југославије, каже на почетку разговора за наш лист Јошка Броз, унук доживотног предсједника Југославије Јосипа Броза Тита.


Парадокс БиХ

Каже да новинарима из свих земаља који га зову за интервју, мора прво рећи да је Југославија била превише јака да би опстала.
- Превише је сметала као миљеник и Истока и Запада. Није то могло потрајати и морало је бити угашено. И шта смо добили распадом Југославије? Добили смо да пола Босне и Херцеговине обиљежава Дан независности, а у друго пола је дан као и сваки други. Тај парадокс многима одговара – каже Јошка Броз.

Устав из 1974. године омогућио је федерализацију Југославије те јачање и независност република, односно дао је могућност самоопредјељења република. Упркос томе, иако је могао, Тито није уложио вето на овај Устав.

- Он је био демократа. Није хтио ићи против парламентарне већине. Водио је рачуна о равноправности, свих република и народа – говори Јошка.


Повратак фашизма

Каже да данас са својом Комунистичком партијом планира ући у коалицију са Социјалистичком партијом Србије (СПС) Ивице Дачића и заједно наступити на изборима.
- Овдје се не зна ни ко пије ни ко плаћа. Нигдје! Ни у Србији, БиХ, Хрватској, Македонији... Народ пати, али мени је невјероватно да на изборима побјеђују увијек исти. Бојим се да се враћају духови прошлости – каже Броз те појашњава:

- Имате рехабилитацију Драже Михаиловића, па сад овог Недића! Бојим се да се фашизам враћа у токове друштва, свакодневног живота. Тако ће се кренути и с осталим државама и поново ћемо имати фашизам у нашем дворишту. Видјели сте да у центру Загреба усташе полажу заклетву.

Проклети рат у БиХ

- Ово је, нажалост, наша судбина. Да ли је могуће да народ живи све лошије и подржава људе који га доводе до тог лошег живота? Проклети рат у којем је Босна и Херцеговина и њен народ највише страдао донијели су нам они што су сада на власти. Нико ништа није добио, народ је највише страдао, а оне на власти то не интересује. Нема живота док се не вратимо на заједничке основе, економске и све остале – поручује Јошка Броз на крају.


Аутор: Е.ТРАКО



*

Коалиција која је на помолу изненадиће многе.
Излазите ли на предстојеће изборе?
Не можемо самостално, али највероватније ћемо изаћи у некој коалицији. На добром смо путу да то буде са Социјалистичком партијом Србије. СПС једини има програм који одговара нашем. У Војводини смо уговорили коалицију са социјалистима, у току су преговори с локалним одборима широм Србије, и то ће се ускоро успешно завршити, а чекамо да видимо шта ће Дачић одлучити кад је реч о републичком нивоу.
Како оцењујете премијера Александра Вучића?
Он је добар, млад и перспективан, али нема кадрове. То је његов највећи проблем. Уз то, своје редове не може да очисти од свега лошег што се створило, а и сада пред изборе прихвата све могуће који му долазе. Његова идеја, односно све оно што покушава да направи, није лоша, али проблем је што не може да схвати једну ствар. То је да нема више приче – ми смо самостална држава. Не постоји више самостална држава. Или си с једнима, или си с другима. Како смо самостални кад нам командују сваког дана? Ми се, дакле, морамо окренути или Истоку или Западу. Ја сам за то да се окренемо Истоку.
Вучић каже да се данас гради више него у Титово време. Како вам то звучи?
То су само приче за народ. Некад смо за четири године 600 километара ручно направили, а они данас с најсавременијим машинама не могу ни 100 километара. Они не могу да окрече оно што је остало из времена Југославије. Ма, не могу да продају све што је остало.
Почетком године окончано је суђење за заоставштину Јосипа Броза Тита, које је трајало дуже од три деценије. Да разјаснимо све недоумице – да ли су наследници досад добили нешто од имовине?
фото: Wикипедиа
У првом степену, расправа је завршена. Речено је да нико нема право на имовину и – довиђења. А у ствари је много тога покрадено. Педесет одсто имовине је нестало, а то нико други није однео осим оних који су били у власти. У свим властима до данас. Рецимо, опљачкани су сатови, па се тако један од њих касније појавио на аукцији у Швајцарској. Од 3.500 слика остало је само 750, тврди Драгољуб Мићуновић, који је био при комисијама за попис имовине одмах после смрти Тита. Каже и да је то највећа пљачка 20. века.
Зашто није могло да се одржи оно што је Тито, ваш деда, створио? Односно зашто је Југославија морала да нестане?
Народ нико није питао да ли је за Југославију или против ње, и то је најгора ствар. Интерес страних сила је био разбијање Југославије, Покрета несврстаних, Уједињених нација… Југославија је била моћна сила у свету и зато је некоме требало да је разбије и створи мале државе како би остварио одређене циљеве. Разговарао сам с многим званичницима Европе, који су ми отворено рекли шта њих овде занима, а то су вода и војне базе. Нешто од тога им је успело да добију, а нешто не. Добили су тај Бондстил,који им у принципу не одговара. Њима би највише одговарало да тако нешто имају на Пештерској висоравни и томе су стремили, али безуспешно. Што се тиче воде, полако је узимају, а наша држава не штити сопствене интересе. Иначе, зна се да ће вода ускоро бити скупља од нафте.
Ускоро би држави на наплату требало да стигне 300 милиона евра кредита из Титовог времена. Да ли је то доказ да се својевремено лепо живело од кредита, које и данашње генерације отплаћују?
Шта је то 300 милиона? Ту се наводи да је земљу највише задужио Веселин Ђурановић. А кад је он био премијер? Кад је Тито био у болници. Ђурановић и јесте највише задужио. Кад је Тито отишао у болницу, Југославија је дуговала 11,5 милијарди долара, а Ђурановић је за кратко време задужио још седам и по милијарди. Сад се све то приписује Титу. То је само још једна лаж. Најмање је земљу задужио Тито, али изгледа треба на њега пребацити све могуће лажи које се данас појављују како би се његови лик и дело уништили. Али неће успети у томе, јер овај народ није луд и зна како смо живели.

Да ли је Тито имао тајни споразум с Русима да ће Југославија остати стабилна држава док је Тито жив, а после њега – потоп?
Ма какви… Прави сведоци тог времена су отишли, па сада разни износе којекакве приче и причице. Тито се борио да Југославија буде једна од водећих земаља у свету. У томе је успео – и преко Покрета несврстаних, али и помоћу добрих односа и с Американцима и с Русима. Та борба Руса и Американаца око Југославије је, иначе, стално постојала. Споразум који спомињете, дакле, није постојао, нити је Тито размишљао о томе. Он је само рекао – док је Босне и Херцеговине, биће и Југославије. То су сви знали. И то је тачно. Како је разбијена БиХ, тако је и Југославија разбијена.
Кажу, Тито је радио против интереса Срба, а у корист Хрвата…
Да је био Србин, ми бисмо данас и на чачкалицама имали његов амблем. Па, не би он у Војводину населио Србе, него Хрвате, да је овако како причају. Међутим, он није био ни Србин ни Хрват, него Југословен. Био сам уз њега и знам да је био Југословен у срцу. Али данас се многи, говорећи о Титу, служе лажима које не вреди ни демантовати. Све су то политичке игре....
 (Newsweek)  (ПРЕУЗЕТО

            ... Све су печурке јестиве, али  неке само једном. То је подсетник, опомена свима онима који нису брали и јели печурку звану "титоизам".  Зашто је овај, у предизборне дане, произведени социјални случај, тобож "запалио Балкан"? То су приче за малу децу, и за будале, којих обично има много више него што претпостављамо. Србијом харају "предизборни махери" свих боја и фела. "Ускоро би држави на наплату требало да стигне 300 милиона евра кредита из Титовог времена. Да ли је то доказ да се својевремено лепо живело од кредита, које и данашње генерације отплаћују? / Шта је то 300 милиона? Ту се наводи да је земљу највише задужио Веселин Ђурановић. А кад је он био премијер? Кад је Тито био у болници. Ђурановић и јесте највише задужио. Кад је Тито отишао у болницу, Југославија је дуговала 11,5 милијарди долара, а Ђурановић је за кратко време задужио још седам и по милијарди." - Пазите, - Шта је то 300 милиона евра? - каже овај унук што се представља као социјални случај. Вели Дачић: Титов дух долази у СПС! (Са Титовим унуком)! Замислите, опет прича за малу децу. Зар је тај титовски дух икад и одлазио из СПС? 
Између редова ове предизборне јефтине псеудополитичке фарсе са унуком Јошком свашта се види: па и то да левица неће ускоро имати никакве шансе, и да у овој земљи може нешто да учини десница. - Нека министар културе или који већ други министар додели другу Јошки, зато што је унук друга Тита, извесну апанажу, и да ту ставимо тачку. А нека се вођењем политике и политиком озбиљнијом у Србији баве, позванији, и личности без путера на глави!

Нема коментара:

Популарни постови

ИЗ СЕНКЕ