Уз констатацију да су остаци базилике откривени крајем 19. и почетком 20. века и да су их у то време откриле жене приликом разних верских обреда, који су се обављали у тајности, мр Предраг Пејић, археолог који руководи радовима, додаје и да су делимична истраживања обављена 1989. године, када је овде, на новој заобилазници око града урађена саобраћајна "петља".
- Те 1989. године, открили смо источне темеље базилике. Током ових радова, верујем да ћемо открити његову западну страну. Реч је о веома драгоценом објекту, античком предграђу Пирота у оквиру које је много касније, у раном средњем веку подигнута и црква о чему сведоче темељи и апсиде. Реч је о много мањем објекту, који је био унутар базилике. Према садашњим проценама, веома дебели темељи базилике се протежу на неких 40 метара - истиче мр Пејић.
Након ових радова који ће трајати месец дана, очекују се средства за наставак истраживања.
- На овај начин Пирот би добио један објекат који ће сведочити о хришћанству и његовом развоју у овом крају - закључује Милорад Пејић.
Поменута базилика налази се тик уз источни крак коридора 10, где су последњих година откривена веома драгоцена археолошка налазишта. Само брдо Сарлах које сe уздиже изнад града је са становишта археолога такође веома драгоцено, као и средњовековна тврђава Момчилов град, где су протеклих месеци откривени темељи јаког римског утврђења.

КОПАЛИ И "ИЛЕГАЛЦИ"
СВА ова открића упућују на закључак, да је Пирот, кроз историју имао много већи значај него што је то случај данас. На налазишту толико помињане базилике засада нису откривени остаци попут грнчарије, костију, или нечег сличног. Међутим, један део који је годинама вирио из земље поприлично је општећен, чему су највероватније кумовали "илегалци" односно трагачи за старим благом.