Најкраћа молитва на свету може и планине да помери!


Псалам 50:

"Помилуј ме, Боже, по великој милости својој, и по обилју милосрђа свога очисти безакоње моје. Опери ме сасвим од безакоња мога, и од греха мога очисти ме, јер ја знам безакоње своје и грех је мој стално преда мном.

Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних, да се оправдаш у речима својим и да победиш кад ти суде. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја.

Јер гле, истину лјубиш, и јавлјаш ми незнано и тајно свемудрости своје. Покропи ме исопом, и очистићу се; опери ме, и бићу белји од снега. Дај ми да чујем радост и веселје, да се прену кости потрвене.

Одврати лице своје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце ми чисто саздај, Боже, и дух прав обнови у мени.

Не одбаци ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и непобожни ће се обратити Теби.

Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори усне моје, и уста ће моја казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, принео бих; за жртве палјенице не мариш.

Жртва Богу је дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће презрети. По благости својој, Господе, чини добро Сиону, нека се подигну зидови јерусалимски.

Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве палјенице; тада ће метати на жртвеник Твој теоце".

Уздај се у Бога и победићеш сваки проблем: Поучна прича оца Тадеја! Кад зло снађе вас и вашу породицу: Најкраћа молитва на свету може и планине да помери!

ЛеЗ 0010166


УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

недеља, 20. март 2016.

Принц је заиста био одушевљен појањем ученика призренске Богословије, због чега се поздравио понаособ са њих четрдесетак колико их је било у цркви ....

   Ђаци призренске Богословије одушевили принца Чарлса / Д. Зечевић - Д. Радека | 20. март 2016. 07:13 |  Током дводневне посете Косову и Метохији принчевски пар обишао и српске светиње
     
pitam se 20. март 2016. 10:36 
Молио бих да ми неко објасни која игра је у питању!? Чему ова посета, чему такав акценат на "Регион" (СФРЈ), једино јавно обраћање у Београду, хрватско арлаукање против Срба (иако су прошли избори)... Шиптари ћуте, као и обично док им се не да знак. Ова посета, распоред, скривене поруке, изобр Чарлса за посетиоца... коју игру играју подли Енглези?

momcilo 20. март 2016. 12:15 
Treba biti djavo pa znato sta ovi muljaju. Jedino sto je jasno je da poseta oskrnavila cistu nedelju, I da je buduci lider anglikanske crkve, na mala vrata , preko Srbije se prislepao ekumenistima papi I patrijarhu Kirilu, na ovaj nacin I protestanti postaju igraci u ekumenizmu. Drugo , sledi izricanje presuda, Karadzicu I Seselju, gde ce engleska pogurati da su srbi izvrsili genocid ( hrvati I albanci nisu mimo protokola govorili o srpkim zlocinima). Usput je priznao petrovice na cetinju...

Bonaprta3 20. март 2016. 09:31 
Da li primecujete nesto dragi moji Srbi, a i ovi sto bi da priznaju tkz.Kosovo (KiM) da ni muva se necuje ni u Pristini ni bilo gde kada dodje neko iz inostranstva??? Sve je pod konac?! Nenavodi li vas to na pomisao da isto misle svi Albanci samo se pretvaraju i da kordiniraju i tkz.vlast i tkz.opozicija. Mi vidimo vidi li to EU vidi li to svet???

антибот служба 20. mart 2016. 08:52 
Ваше Краљевско Височанство, не замерамо Вам ништа, молимо Вас понизно, опростите нам што сте нас бомбардовали, мора да смо ми онако примитивни и непослушни сами криви за то !? Добро дошли у Вашу колонију !?

Драган 20. mart 2016. 08:04 
Посећујући Синан-пашину џамију у строгом центру Призрена, вероватно га је неко информисао да је она изграђена 100% од камена који су Турци узели од српског православног манастира Свети арханђели код Призрена, кога су претходно срушили. У време када је Призрен био престоница цара Душана, он је изградио ову своју задужбину, која је била најмонументалнија српска задужбина од свих раније изграђених.


Istina 20. mart 2016. 08:46 
Stanite jel ovim ljudima pomucena pamet ili su placeni da budu sa Princ Carlsom, Pa on je primio orden od Shiptara za priznavanje Kosova i vi trazite da on cuje vase tegobe i nesrece!!!???A pre toga je bio kod Hrvata ...Hey vi znate kme se obracate i castite???Ocigledno Vucic i Nikolic nisu dosli zabunom na celo Srbije!   (......)

Масонерија (српска)

  Први масон Србије ради за Британце! /  Марко Лопушина | 20. март 2016. 10:20 |Чланови Регуларне велике ложе настављају са оптужбама на рачун њеног старешине. РВЛС: Вујачић увео политику у масонерију, близак je Лондону 
НАКОН што је недавно постао амбасадор Црне Горе у Немачкој, а и пошто се превише приклонио британској масонерији, наш старешина др Ранко Вујачић је увео политику у масонерију, што је нашим уставом најстроже забрањено. Почео је као велики мајстор Србије да ради против наше земље. Било би зато поштено да се др Вујачић достојанствено повуче са места старешине Регуларне велике ложе Србије и са функције великог мајстора Србије.
Ово су, укратко, главне примедбе и предлози чланова Великог већа највеће српске масонске организације РВЛС, који су током прошле недеље осам сати расправљали о иницијативи да се смени њихов старешина др Ранко Вујачић. Он је на овај положај изабран у јуну 2012. године, али се, какоданас тврди већина српских масона, Вујачић показао као слободни зидар који крши основна правила овог братства.
- Када је изабран за великог мајстора РВЛС, обећао је да ће проводити време у Београду, посећивати масонске ложе широм Србије и помагати у оснивању нових ложа како би се доброчинство наших масона ширило. Требало је изградили домове за незбринуту децу, школовати сиромашне ђаке и помоћи људима у невољи. Обавезао се да ће изградити "братски масонски ланац", како у Србији и региону, тако и на међународном плану. То је делимично урадио, јер није био довољно присутан у Београду и Србији, али јесте у свету, где је градио своју политичку каријеру - критикују српски масони свог старешину, који данас живи у Берлину као црногорски амбасадор и не оглашава се на ове примедбе.
Његови критичари из Великог већа РСЛВ тврде да је др Вујачић последњих година правећи своју светску политичку каријеру радио најмање за Србију, коју је представљао као велики мајстор, а највише за Црну Гору и посебно за Велику Британију. Реч је о три државе и три интересне групе.
ЛОЖА НА КОСМЕТУКАО старешина РВЛС др Вујачић је недавно отворио прву српску масонску ложу на Космету. Том чину је присуствовао и енглески масон Хасу Ћошу, што говори о политичкој ноти овог догађаја. Масонима у РВЛС је нејасно ко је старешина масонске ложе на Космету и како она функционише.
- Добио је српски дипломатски пасош да би се бавио политиком, али никада нам није рекао шта је то радио као политичар за државу Србију. Када је добио пасош Црне Горе, постао је политички заступник Мила Ђукановића у Немачкој и свету. Као црногорски амбасадор, али и као највиши српски масон, др Вујачић је вероватно принуђен да призна тзв. независно Косово, јер га је признала Црна Гора. И напокон, Вујачић је српску масонерију подредио утицају слободних зидара из Велике Британије, чиме је опет увео политику у масонерију - сматрају поједини слободни зидари из Србије.
Они оштрији критичари великог мајстора Србије усуђују се да тврде да је др Ранко Вујачић заправо британски човек!? За ту тврдњу понудили су следећу причу:
- Вујачић је постао масон 1998. године, када је примљен у британску ложу Хајгет у Лондону. Њени чланови су утицајни Британци, међу којима је масон Хасу Ћошу постао Вујачићев асистент. Ћошу је снажно лобирао да др Вујачић постане старешина РВЛС и велики мајстор Србије. После тога Ћошу је примљен за члана једне ложе у Србији и често посећује Београд.
Обред слободних зидара у Београду
Масони највеће српске обедијенције признају да је бити члан Уједињене велике сложе Енглеске велика част. Међутим, они тврде да је као енглески масон у Србији, др Вујачић у суштини више окренут ка енглеској масонерији.
ТИШИНА
ЧЛАНОВИ највеће српске велике ложе РВЛС су очекивали да ће им се обрати њихов старешина др Ранко Вујачић. Велики мајстор је само поручио да ће упутити захтев Великом већу РВЛС да се повуче са места старешине и великог мајстора. Многи масони о томе нису хтели да се изјасне. О повлачењу или избацивању великог мајстора из Регуларне велике ложе Србије биће речи на наредној седници Великог већа српских масона.
Први масон Србије ради за Британце!

Гуњ - јелек - прслук

У ИНВЕНТАРУ београдског Етнографског музеја постоји чак 1.200 експоната који су евидентирани као - гуњ. Из ове богате збирке народних ношњи, кустоскиње Вилма Мишкановић и Татјана Микулић пробрале су најзанимљивије примерке овог мушког, женског и дечјег хаљетка од вуне (сукна) и осмислиле поставку "Гуњ - јелек - прслук". - Изложбом смо желеле да представимо процес трансформације једног одевног предмета од архаичног, традиционалног до савременог - објашњава за "Новости" Мишкановић. - Циљ поставке је да се кроз музеолошку презентацију укрсте две перспективе: једна која се бави етимолошким значењем термина гуњ и друга која прати његов развој од средине 19. века до данас, као и простор на коме се носио.
Гуњеви и јелеци, хаљеци свакодневног и свечаног традиционалног одела, ношени су на целокупној територији Балканског полуострва и Панонске низије. На просторима бивше Југославије носили су га Срби, Хрвати, Муслимани, Црногорци, Македонци, Словаци, али и Црновунци (старо цинцарско сточарско становништво настањено у Македонији). Саткан од црне, смеђе или сингаве (сиве) боје, гуњ се од првобитног једноставног вуненог простирача, покривача и огртача, преко горње одеће, врсте капута са дугачким рукавима, развио до кратког гуња са или без рукава, као део традиционалне сеоске ношње и грађанског костима.
- Грубо вунено сукно - аба, које је сточаре, а касније и остало становништво штитило од хладноће и временских неприлика, подразумева материјал од вуне или козје длаке, ткан на хоризонталном разбоју - наставља саговорница. - После ткања се дорађује помоћу воде у сеоским воденицама, ваљавицама, ступама да би текстура постала компактнија. Поступак ступања комбинује се ударцима тешким дрвеним маљевима и водом. После ступања и сушења тканина се боји. Кројиле су је абаџије и терзије, а ређе жене у кућној радиности.
Етимологија појма гуњ изводи се од средњовековне грчке и средњовековне латинске речи gunna што значи крзно или кожух. У средњовековној Србији гуњ, пуст, и покров припадали су категорији обавезних давања Влаха и сељана на манастирским имањима. Тако је цар Душан наредио да се из села додељених Карејској ћелији у Светој Гори, од "сваке куће царства" сваке године узима и десет гуњева.
ВОЈВОЂАНСКА "ДУШАНКА" СА ЦЕТИЊА
- ТОКОМ покрета националног буђења у 19. веку у Војводини, појавио се гуњ, назван "душанка" по цару Душану, украшен ширитима и кићанкама, слично мађарским мундирима, али тако да се по њему међусобно препознавало српско становништво - прича Вилма Микашиновић о занимљивом експонату добијеном са Цетиња. - Једна новосадска позоришна трупа гостовала је на Цетињу носећи "душанке", и овај начин украшавања су потом за своја одела преузели виђенији Црногорци.
Вунено одело главу чува

четвртак, 10. март 2016.

Фарса или озбиљна порука?

Шешељ запалио заставе ЕУ и НАТО. A сам дошао у суд, али судије нема, рекао је Шешељ коме је првобитно било заказано саслушање пред судијом за претходни поступак, али је отказано
Хашки оптуженик, председник Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ запалио је данас заставе Европске уније и НАТО испред зграде Специјалног суда у Београду где се окупило неколико десетина његових присталица.
Ја сам дошао у суд, али судије нема, рекао је Шешељ коме је првобитно било заказанн саслушање пред судијом за претходни поступак, али је отказано.
Шешељ је, обраћајући се својим присталицама, рекао да му је управо речено да судија хоће да га прими, али да је одговорио да сада он неће.
Шешељ је рекао да му је у допису у коме га суд обавештава да је саслушање отказано наведено да разлог томе што из Трибунала нису стигли одговори на захтев Београда о неким процеснимм питањима.
"Шта ће Србији упутства из Хашког трибунала по процесним питањима пред сусдским судовима", рекао је Шешељ.
Он је рекао да ће сваку прилику користити да нанесе мотралну и политичку штету Хашком трибуналу.
Радикали ће учинити све што је у њиховој моћи да спрече изручење њихова три три функционере Хашком суду који их је лажно оптужио, рекао је Шашеља.
Режим жели да Србију уведе у Европску унију где су сви српски непријатељи, рекао је Шашељ и поновио да је против да Србија уђе у НАТО пакт
Шешељ запалио заставе ЕУ и НАТО

недеља, 6. март 2016.

ПРЕДИЗБОРНЕ УЈДУРМЕ, ИЛИ ШТА ШТАМПА ШТАМПА И КОМЕНТАРИ (3)

Ово место, у којем је моја пролећно-летња-јесења "резиденција", нема киоск, само један сеоски дућан, у који стиже пар дневних листова (Новости, Блиц, Политика, Курир, Информер... и низ оних других тзв. илустрованих шкрабања са голим женскама), које ми после једанаест пре подне донесе Бата Глуви, који почисти дућан пре седам, и онда испомаже ако има утовара - истовара робе, или нешто друго, до пола једанаест, када му истекне "радно време". Као хонорар добије пиво или нешто друго, векну хлеба и могућност да понесе пар новина и чита до раног јутра следећег дана, и тако свакодневно, било субота, недеља или који празнични дан. Бата глуви сврати на кафу, или ракију, остави новине; чита ми наслове и скреће пажњу да обавезно погледам то и то. зна он да имам интернет у кући, али схватио је и то да online издања не публикују све што штампају. И ето тако - и у овој загубици (Богу иза леђа) могу да прелистам новине. Прво што ми прочита наглас Бата Глуви то је хороскоп.мој знак. Јер Бата  Глуви је помало сујеверан, у свашта верује. Мештани га сматрају за чудака, јуродивог; и кад покушавају да раговарају са њим, то се своди на "зајебанцију", тј. на покушај да испричају некакав мастан виц на његов рачун...

***

Хороскоп за период од 6. до 12. марта
АСТРОЛОГ Михаило Чукић  * 063/359-260 | 06. март 2016. 00:05 |

РАК  (22.6.-22.7)
Посао - Улажете велики напор да остварите позитивне резултате на послу, али постоје ситуације које ремете ваше планове и концепцију. Астролошки гледано, ова недеља није погодна за велика дела јер ваш владар, Месец улази у фазу "балсамизације" због чега ваши напори не дају очекиване резултате. Не нервирајте се због онога што не можете да промените. Заштитите се од људи који превише црпе вашу енергију.
Љубав - Стрелац чини ствари које вас излуђују. Пошто се ради о партнеру који је премазан свим бојама, а ви сте крајње наивни, размислите о томе како да му доскочите. Ако наставите овим темпом, очекујте невоље.
Здравље - Нерасположени сте. Опустите се у друштву пријатеља.


 *
СРПСКИ МАСОНИ. - Незадовољства дела чланова Регуларлне велике ложе Србије. РВЛС: Седи на две столице. Вујачић без одговора

ДОКТОР Ранко Вујачић, новоименовани амбасадор Црне Горе у Немачкој, недавно је, отварајући једну изложбу слика у Берлину, изјавио: "Изложба се догађа управо у години у којој обележавамо десетогодишњицу обнове самосталности Црне Горе." Ова реченица др Вујачића, уједно и првог масона Србије, изазвала је буру у Регуларној великој ложи Србије (РВЛС), па су се чланови ове српске масонске организације побунили што њихов старешина и велики мајстор у својству страног амабасадора "говори јавно о самосталности Црне Горе од Србије, чиме долази у сукоб интереса".
Масони тврде да Вујачић није патриота јер не испуњава основна начела слободног зидарства садржана у Конституцији РВЛС да "негује љубав према отаџбини и да је веран и одан Србији".
- Он нарушава јединиство и слогу Братства слободних зидара. И зато мислимо да велики мајстор треба да буде суспендован - тврде масони, који сматрају да др Ранко Вујачић седи на две столице, црногорској и српској, а да као амбасадор заступа само црногорске интересе.
И поред наших позива, Вујачић није желео да говори о овој теми. Рођен је у Никшићу. Дипломирао је електротехнику. Масон је постао 1998. године у Енглеској. За старешину Регуларне велике ложе Србије и великог мајстора ложе Србије изабран је 2012. године, на предлог дотадашњег првог масона Петра Костића. У међувремену, био је високи функционер у Организацији УН за индустријски развој у Бечу. Као први масон Србије, постао је и члан Трилатералне комисије, светске владе у сенци.
ЗАМЕЊУЈЕ ГА ИКА ИЛИЋ?У случају смене, улогу старешине српских масона до избора новог великог мајстора преузеће његов заменик Ика Илић. Како незванично сазнајемо, у РВЛС има више кандидати за новог великог мајстора.
- На врхунцу своје моћи, као велики мајстор српске масонерије, др Вујачић је 2013. године, мимо нашег знања, изабран за директора Дипломатске академије с титулом почасног амбасадора. Потом му је пријатељ Мило Ђукановић дао црногорско држављанство, а министар Ивица Дачић му је дао дипломатски пасош Србије - набрајају српски масони. - Вујачић је све то скривао од нас, док га Влада Црне Горе није јесенас поставила за свог амабасадора у Немачкој. Тада су се два црногорска министра и опозиција побунили зашто је овај Србин постао њихов дипломатски представник у најјачој држави Европе - причају нам масони из РВЛС.
Регуларна велика ложа Србије има 1.100 чланова и једина је званична српска масонска организација у свету. Интересантно је да је већина чланова ове ложе јесенас протумачила именовање њиховог великог мајстора за амбасадора Црне Горе као успех српске масонерије.
- Ми масони који смо схватили да Вујачић седи на две столице и да је у сукобу политичких интереса Србије и Црне Горе, тада смо били у мањини. Тражили смо сазивање Скупштине РВЛС и његову смену, али то није прихваћено. Данас је, међутим, јасно да Вујачић, као амбасадор Црне Горе, заступа њене интересе, а не интересе Србије - кажу масони који предлажу његову смену.

ИМА ДВА ПАСОША
ДР Вујачић је држављанин и Србије и Црне Горе. Има два дипломатска пасоша, и Србије, и Црне Горе. Министарство спољних послова Србије је прошле године дало налог за одузимање дипломатског пасоша Ранку Вујачићу, што још није урађено.
___________
Демократска странка је у недељу ујутру у 02:20 предала своју листу кандидата за народне посланике "За праведну Србију – Демократска странка"
Демократска странка је у недељу ујутру у 02:20 предала своју листу кандидата за народне посланике "За праведну Србију – Демократска странка", након чега је њен председник Бојан Пајтић поручио да су грађани Србије у протекле четири године, откако је на власти Српска напредна странка, понижени и осиромашени.
Пајтић је у изјави новинарима испред Скупштине Србије рекао да је неправда обележила период власти Александра Вучића и истакао да је највећа неправда учињена пензионерима, којима су смањена примања.
Демократска странка на ванредним парламентарним изборима наступа под слоганом Живети сад, истакао је Пајтић и навео да паметни више не смеју да се склањају и да се не може дозволити да садашња власт понижава градане и у наредне четири године.
Демократска странка је сакупила 11.844 потписа и друга је политичка партија, после Српске напредне странке, која је предала изборну листу за ванредне парламентарне изборе, заказане за 24. април.





_______________________
СНС предао РИК листу са кандидатима за народне посланике у Скупштини. Гојковић: Прикупљено 31.444 потписа за пет сати
СРПСКА напредна странка са својим коалиционим партнерима прва је РИК предала листу са кандидатима за народне посланике, под називом "Александар Вучић - Србија побеђује". Листу напредњака је подржало 31.444 грађана. Како је истакла Маја Гојковић, потпредседник странке, потписи су прикупљени за пет сати широм Србије. Носилац листе је Александар Вучић.
Гојковићева је истакла да су предстојећи избори веома важни за Србију јер ће се грађани определити какву будућност желе.
- Имамо два пута, један је пут прошлости, оно што смо могли да видимо кад је неко други владао земљом, пут тешке економије, лоших приватизација - рекла је Гојковићева. - Други је пут који нуди листа СНС, пут модерне Србије, која ће 2020. године бити уређена држава по европским стандардима.
Потпредседница СНС је нагласила да је Влада на челу са Александром Вучићем довела до тога да су за две године побеђени рецесија и економске неприлике, те да је Србија постала повољно место за инвестиције, будући да је уложено 1,7 милијарди евра страних инвестиција. На списку кандидата за народне посланике, како "Новости" сазнају, налазе се многе познате личности из јавног живота, а на првих 19 места су: Александар Вучић, Расим Љајић, Маја Гојковић, Милан Кркобабић, Горан Кнежевић, Александра Томић, др Александар Мартиновић, Мирослав Лазански, Љиљана Хабјановић Ђуровић, Андреја Младеновић, Душан Борковић, Јадранка Јовановић, Богдан Обрадовић, Александра Ђуровић, Марија Обрадовић, Верољуб Матић, Владимир Ђукановић, Биљана Пантић Пиља, Александар Марковић. - Поносни смо на то што многобројне личности из јавног живота Србије, културни, спортски и остали естаблишмент подржава ову уједињену листу и што се слаже са нашом идејом - рекла је Маја Гојковић.
Предавању потписа присуствовали су и страначки функционери Небојша Стефановић и Братислав Гашић, као и коалициони партнери СНС Расим Љајић, Ненад Поповић, Милан Кркобабић и Велимир Илић. РИК има рок 24 сата да одлучи о проглашењу листе Српске напредне странке.

БОРКОВИЋ, ЗА "НОВОСТИ": ОВО ЈЕ ПРАВИ ПУТ
ИСКРЕНО верујем да је пут којим Србија тренутно иде, прави, уједно и најбољи. Изјавио је ово за "Новости" Душан Борковић, који се налази на изборној листи СНС.
- Као аутомобилиста који се већ такмичи на европским и светским стазама, имао сам прилику да чујем и видим како нас људи са стране доживљавају. Морам да приметим да се слика о нама драстично променила набоље. Желим тако да остане и у будућности и зато сам се одлучио на овај корак подршке политици коју води премијер Александар Вучић. Мој циљ није никаква функција. Ја сам професионални спортиста и као и досад бранићу углед земље добрим спортским резултатима - рекао нам је Борковић.
(П. Ж.)
     
___________________

У НИСКОМ СТАРТУ 16 ЛИСТА
ДАН после расписивања избора, већина предизборних коалиција већ је позната. Коначан списак учесника још није готов, а учешће је за сада најавило 16 листа. Кампања је званично почела јуче и трајаће 48 дана.
Напредњаци су јуче потписали коалициони споразум са СДПС Расима Љајића, Вулиновим ПС, Новом Србијом, СНП Ненада Поповића, СПО, Самосталним ДСС Андреје Младеновића и Карићевом ПСС. Њихова листа носиће назив "Србија побеђује - Александар Вучић" и највероватније ће већ сутра бити предата Републичкој изборној комисији. Занимљиво је да је међу кандидатима за посланике и новинар "Политике" Мирослав Лазански, као нестраначка личност.
Социјалисти ће пред бираче на заједничкој листи са Палмином Јединственом Србијом и Зеленима Србије. Председник СПС Ивица Дачић рекао је да на листи, коју ће предати наредних дана, неће бити "превише експеримената и изненађења, јер је та странка и до сада функционисала добро":
- На листи ће бити и других угледних појединаца, удружења и мањих партија, али оне неће бити у имену коалиције.
Место на листи социјалиста могао би да добије Душан Јањић и његова "Активна Србија", као и Социјалдемократски савез Небојше Лековића.
Демократска странка предводиће листу под називом "За праведнију Србију - ДС". Они су јуче потписали коалициони споразум са Новом странком, партијама "Заједно за Шумадију", "Заједно за Србију", "Покретом за Крајину" и Демократским савезом Хрвата у Војводини. Њихов слога биће "Да живимо нормално, да живимо сада".
- Ове странке са ДС деле не само идеју да је режим Александра Вучића неприхватљив за грађане Србије, већ и да Србија мора да буде правна, демократска, пристојна и уређена држава.
Очекује се да у првим данима кампање коначан договор око предизборне листе за републичке изборе потврде и Борис Тадић (СДС), Чедомир Јовановић (ЛДП) и Ненад Чанак (ЛСВ), који је већ одлучио да самостално наступи на покрајинским изборима.
Покрет "Доста је било" Саше Радуловића највероватније ће на изборима наступити самостално. Сам ће и Јанко Веселиновић са својим "Покретом за преокрет", као и Левица Србије Борка Стефановића.
И странке деснице наћи ће се на више листа. Радикали ће наступити самостално. Главни конкуренти за гласове такозване патриотске опозиције биће им листа "Двери - ДСС - Бошко Обрадовић - Санда Рашковић Ивић".
На десници ће се за гласове борити и коалиција "Родољуби", коју чине "Источна алтернатива" Драгана Тодоровића, "Отаџбински покрет" Синише Ковачевића и "Српска лига" Александра Ђурђева. Бивши функционери Двери Владан Глишић и Мирослав Паровић ујединили су се у коалицију "Народни савез". 
МАЊИНЕ У 5 КОЛОНА
Извесно је, засад, да ће се на листићу за парламентарне изборе наћи најмање пет мањинских листа. Балинт Пастор предводиће СВМ. Албанска ПДД највероватније ће наступити сама. Сулејман Угљанин биће на челу листе СДА. На заједничкој листи "Грађани и грађанке Србије" наступиће Ромска партија Срђана Шајна, странке "Буњевци грађани Србије", "Војвођанска удруга Хрвата" и још неколико удружења грађана.
ДИЈАСПОРА
Бирачи са боравиштем у иностранству могу да поднесу захтев да гласају у нашим амбасадама најкасније до 2. априла, односно пет дана пре закључења јединственог бирачког списка.

"ЗАОКРУЖУЈУ" И ОПШТИНЕ И ВОЈВОДИНА
Покрајински и локални избори биће одржани истовремено са парламентарним изборима, саопштили су јуче у Новом Саду председница Скупштине Србије Маја Гојковић и председник војвођанског парламента Иштван Пастор. Они су на заједничкој конференцији за новинаре нагласили да је истовремено одржавање избора на свим нивоима - политички, економски и друштвено најисплативије.
Пастор је потврдио да ће 22. марта расписати покрајинске, а Гојковићева да ће почетком наредне недеље расписати локалне изборе.
- Покрајински избори могу бити одржани од 22. априла до 22. маја, а ја ћу водити рачуна о томе да они буду одржани у исто време кад и републички и локални - рекао је Пастор.
Говорећи о локалним изборима, Гојковићева је рекла да 14 општина у Србији неће имати сад изборе, те да она чека да се заврше "одређене радње" на Вождовцу и у Земуну како би било јасно да ли ће у свим општинама у Београду бити избора.
Челни људи републичког и покрајинског парламента истакли су веома добру међусобну сарадњу у претходне две године. (Ј. С.)
______________________
        - Ја на ове изборе не излазим! каже Бата Глуви. - Што? За кога да гласам, бре? Све испушене муштикле! Сви су већ у нечем варали и преварили! Остао сам без посла у време лудог Милошевића, који је тео да буде нови Карађорђе, а ... види где смо сада! Погледај обавезно шта сад о њему пише Политика! Еј, бре, и ти новинари и њихове новине! Али и ти политичари - погледај, бре, те слике, па и те њихове нестраначке кандидате! Какви нестраначки! Па ел они мисле да смо ми толико блесави, да се ничега не сећамо? Колико су им платили, или шта су им обећали да буду на тим њиховим листама?  Да се човек, да простиш, побљује од њихових текстова! Идем да одспавам као човек, ништа паметније од спавања не знам.Кад спавам, понекад и сањам, и кад нешто сањам - то ми је награда коју нисам очекивао. Немој да ме гледаш тако, пријатељу, ти си, зар не , син покојног Мике Лукића? Почећу да излазим на изборе, тек кад будемо били краљевина, као некад, као увек. Кад време, или прилика, склони ову данашњу булументу - ове масоне, ове политичаре и њихове плаћенике, подрепаше... И ја ти гарантујем да 80 посто људи овде, у овој нашој забити, мисли исто као и ја, само не сме да зуцне, јер... ајд, здраво! Паметан си човек, па поразмисли о овом што ти рекох!
***
       У сваком случају, овај јуродиви Бата Глуви, који и не чује баш најбоље, због чега су му и прилепили такав надимак, новост је сам за себе, и од њега човек, чини ми се, има више нових ствари које може да чује, него што може да прочита у већини новина у земљи Србији....
"Јесмо ли прочитали Милошевићев тестамент?" пита из Хага  Александар Апостоловски (лист Политика). Ко је био човек кога су Срби најпре масовно прогласили за божанство, а потом акламацијом ражаловали у нечастивог, да би га, како време пролази, ипак сместили тамо где заслужује: у фиоку препуну трагичних ликова националне митологије.
 Да ли је Слободан Милошевић пробудио успавани српски национализам, нудећи им минули рад цара Лазара, или је само узјахао на његов талас, као први сурфер српске историје који је ухватио залет на Газиместану, уместо на Морави?
Ко је био Слоба? Наследник Карађорђа, рођен тек век и по касније, или човек који је својом политиком вратио свој народ у време Првог српског устанка? Десет година после његове смрти у Хагу (11. марта 2006) можемо са много мање страсти оцењивати и њега и нас, и фамозне деведесете године. Ко је био човек кога су Срби најпре масовно прогласили за божанство, а потом акламацијом ражаловали у нечастивог, да би га, како време пролази, ипак сместили тамо где заслужује: у фиоку препуну трагичних ликова националне митологије. Ако је у његово време кружила узречица која га је много нервирала, да је „бравар био бољи”, да ли би му сатисфакција била да, од 5. октобра, нису ретки они који кажу – и банкар је био бољи!
У његово доба извршена је првобитна акумулација капитала тајкуна и мафије, а Удба је доживела и лингвистичку и идеолошку трансформацију. Откинути су јој прво и последње слово и створен је фамозни ДБ, који је, уместо да истребљује четнике, почео да их масовно производи.
Тако је Милошевић постао маестро масовне халуцинације и мајстор политичког прагматизма, који је владао од 1987. године, наизглед без савезника у свету. Самопроглашени кандидат за новог Тита, оживљавао је Дражу. Банкар који је у Њујорку пушио томпусе с Рокфелером, ваљда их је спојила Борка Вучић, каже легенда, одобрио је историјску хиперинфлацију у којој сам са неколико стотина милијарди динара у џепу куповао мармеладу и кифлу. За кусур сам добијао неколико стотина милиона. Истовремено су земљи уведене санкције због спорног „случаја Маркале”, што су најјачи државни привредници искористили да на егзотичним острвима, прапочетак је био Кипар, отворе приватне рачуне и почну трговину акцизном робом. Нафтом, пре свега. Тако су тајкунчићи порасли у тајкуне, али су после укидања санкција заборавили да стотине милиона дојчмарака и долара врате народу, стварајући нову касту која се тек удебљала начином исхране у досизму.
Тако је од земље великих шанси, до које је добацивало камење срушеног Берлинског зида, као симбол нове Немачке и нове Европе, Слоба водио земљу растурену тим камењем. Да ли је заиста веровао да је то само тренутак слабости Варшавског пакта, а не велики обрт историје? Да ли је заиста веровао у повратак црвених у Кремљ?     
 
        ________________
           Занимљив чланак, наизглед писан да буде објективан, али како Милошевић да буде "наследник Карађорђа", кад прави наследник јесте, de facto, неко други - крунски принц Карађорђевић - Престолонаследник Александар Карађорђевић? Али већина партија и добар део штампе не хаје за чињеницу да  Престолонаследник постоји, да је ту, тј. у Белом Двору,  и да је спреман да преузме одговорност. То није чудно. Све ове партије, које се као такмиче последњих четврт века, чак и оне које су се неко време заклињале у монархију, демократију и краљевину, више личе на трагикомичне и апсурдне фракције бивше Капејот... Сви су на речима били за демократију, победу правде и истине, успостављање парламентарне монархије; сви су осуђивали левичарска застрањивања и упропашћивање Србије, а у ствари су се борили за личну власт и личне интересе.
      Бата Глуви је, кад поразмислим мало боље, у праву: За кога човек овде сутра да гласа? Али ипак: ово није некаква акција за негласање, за некакве беле листиће и слично. Јер чињеница је: највећа партија у Србији није - ни СНС, ни ДС, ни сви остали. Највећа партија у Србији су - нечланови, грађани који нису ни у једној партији, и права је штета, што ту Највећу партију данашњи избори  - предизборне и изборне и постизборне махинације, хоће да намагарче!  И ако у томе успеју и овом приликом, неће се догодити ништа ново ни тријумфално ни повољно по народ, осим што ће се потврдити стара српска изрека: да народ и заслужује такву власт какву има
     А што се тиче масона, светских и наших српских, споменути чланчић нуди разборитијима грађу за дубље размишљање. (...Масони тврде да Вујачић није патриота јер не испуњава основна начела слободног зидарства садржана у Конституцији РВЛС да "негује љубав према отаџбини и да је веран и одан Србији". - Он нарушава јединиство и слогу Братства слободних зидара. И зато мислимо да велики мајстор треба да буде суспендован - тврде масони, који сматрају да др Ранко Вујачић седи на две столице, црногорској и српској, а да као амбасадор заступа само црногорске интересе....)  Црногорци су запосели не једну и веома важну институцију у Србији, али ако на то подсетите јавно, да видите како ће гракнути! А који је то Србијанац, треба одмах галамџије упитати, у данашњој Црној Гори на неком важнијем положају?....
       __________
          Коментари  уз чланак "Јесмо ли прочитали Милошевићев тестамент?
Vlad Cepešпре око један сат
Deset godina od njegove smrti, dvadeset i nešto godina od mog bežanja od njega i svega što je on stvorio u tih nekoliko burnih godina sa početka devedesetih! Često pravim balanse, pitam se šta mu je zaista bila namera - čisto altruistička i patriotska ili kabadahijsko-spahijska. Ili možda neki volšeban miks koji je samo njemu bio jasan i koji je prošao onako kako je prošao, rezultati ne manjkaju! Takozvana elita koju je on kreirao je kompletno potisnula sve klasične kvalitete jednog "normalnog" društva - sasekao je osnovne stubove kao što su školstvo, pravosuđe, ekonomija... i saterao ih u neki smešni plan, a na njihovo mesto postavio crne džipove, kriminal u svim oblicima, kič. Ako neko njegovog nivoa, sa svim svojim obrazovanjem i iskustvom i jeste imao najbolje namere za Srbiju, onda me baš čudi način koji je izabrao da te namere i ostvari. Jedno je sigurno - šta se dešavalo u njegovoj glavi, nećemo nikad da znamo.
Slobodan Ratkovićпре око један сат
90 je godina,mjesec decembar,prisustvujem sjednici stručnog kolegija jedne velike firme,u jednom srpskom gradu.Direktor firme mi nudi da sjednem do njega,a iznad glave mu slika Slobodana Miloševića.Preko puta na suprotnom zidu stoji slika Josipa Broza-Tita.Odbijam,i sjedam na stolicu pored zida gdje je okačena umjetnička slika sa panoramom jednog prekrasnog jezera u Srbiji.I od toga momenta nastaju za mene problemi.Ne samo što sam odbio da sjedim ispod slike S.M.,nego mi se priljepljuje i etiketa "poturice",jer živim u BIH.A meni je već tada bio poznat sadržaj Miloševićevog testamenta,kao i sudbina ove naše nesretne zemlje.I što je najpogubnije, ništa,apsolutno ništa se nije promijenilo u Srbiji.Nisu izvučene korisne pouke,niti srpski narod uspijeva da promijeni svoje retrogradno ponašanje.Kako izgleda,tako će to ostati sve do tada dok ga nestane sa geografske mape svijeta.Šteta,velika šteta.S.R.
Леон Давидовичпре око један сат
Нисам га подржавао ни када је имао највише обожавалаца на Газиместану. Говорио сам његовим обожаваоцима, тај ће вас издати. Он је био велики манипулатор , говорио је Србима оно што су они желели да чују, то јест говорио је о неправдама које су им чињене и реално је било очекивати да ће људи аплаудирати неком ко говори истину о неправдама. Али он није ништа учинио да отклони те неправде већ је учинио све супротно. Трговао је са српским народом и српским територијама имајући неку своју визију будућих српских простора. На крају од тога није било ништа јер му је НАТО отео и КиМ. Није могуће да један банкар, финансијски стручњак , није знао шта значи та баснословна инфлација ? Но инфлација је била најједноставнији начин пљачке преко финансијског сектора. Они који су узели новац као кредите, кроз инфлацију нису враћали рате вредне ни кутију цигарета. Итд. Владао је у судбоносним тренутцима по Србе и судбоносно и неповратно их је упропастио.
Рђосавпре 31 минут
"Није могуће да један банкар, финансијски стручњак , није знао шта значи та баснословна инфлација ? " - врло плитко промишљање. А не пада Вам на памет да је хипринфлација била једини механизам да се намерно обезвреде динари затечени у отцепљеним републикама које су већ емитовале своје нове валуте? На њиховим територијама динар више није важио, али су они могли да купују по Србији - нису се потрудили да затечене динаре униште или спакују у џакове и пошаљу у Београд. Како то спречити? - само намерним рушењем динарског система и изградњом новог - што је и учињено (деда Аврам је био само манекен тог потеза.) Очекујем више од српског национал-интелектуалца. Или се узалуд надам?

Популарни постови

ИЗ СЕНКЕ